STA CINITI KOD AUTOMOBILA KOJI SU ZAHVACENI POPLAVOM !!!

                              Ovaj blog pisem jer ce mozda neka nasa zapazanja nekome pomoci da osposobi svoj automobil koji se zbog poplave napunio vodom. Naravno da je najvaznije sacekati trenutak kada se moze prici automobilu i da u tom trenutku je bitno otvoriti sva vrata na automobilu, prednju haubu i gepek vrata. U tim trenucima kada izadje sva voda iz tih prostora moci cemo da sagledamo koliko je taloga, peska ili blata ostalo u kabini, motornom prostoru i gepeku. Veoma je bitno ne paliti automobil da usisni deo motora ne bi povukao vodu, pesak ili blato u motor i tako povecao stetu na samom motoru.
                              Ako su suncani dani u pitanju bitno je izvaditi sva sedista iz automobila, patosnice i sve sto se nalazi u prostoru gepeka, otvoriti prozore ili sva vrata da bi se unutarnji prostor sto brze osusio. Kada se sva sedista osuse bitno ih je usisati i odneti kod ljudi koji profesionalno znaju da hemijskim putem ta sedista dovedu u prethodna stanja. Naravno ako se neko odluci da to ucini sam mora se dobro raspitati koja sredstva se mogu koristiti za hemijsko ciscenje mebla na sedistima.
                               Sledeci i najvazniji korak u sredjivanju automobila jeste kako ga dovesti u situaciju da je upotrebljiv za voznju, tj., kako elektro instalaciju i motor osposobiti za rad. Prvo sto treba uciniti jeste konsultovati se sa strucnim licem koji se bavi elektrikom i elektronikom automobila sta uciniti pre samo startovanja motora. Moj predlog je da se prvo krene od elektro instalacije i proveriti stanje akumulatora, anlasera, i kompjutera koji je veoma bitan za rad motora. Naravno da to treba da ucini osposobljeni profesionalac i posto su to bitne stvari za svaki automobil ne preporucujem da sami preduzimate neku inicijativu. Kada je motor u pitanju bitno ga je osusiti, ustanoviti stanje i da li ima ostecenosti, promeniti sve filtere i ulje, proveriti sistem dovoda goriva od tanka i uraditi kompjuterski pregled motora. Naravno da je veoma bitno proveriti i stanje trapa i sistema za kocenje. Mnoge od ovih stvari mozete sami uraditi, ali deo koji je vezan za elektriku, elektroniku i motor prepustite ljudima koji su za to profesionalci.
                                Prosao sam kroz ovakvo iskustvo jer sam imao tu „srecu“ pa sam davne godine kupio automobil koji je iz Francuske poplave dovezen kod nas i ja sam ga kupio, ne znajuci za to prosao sam kroz ovakav proces i veoma je bitno imati strpljenja da se automobil dovede su prethodno stanje. Nadam se da smo bar malo naseg iskustva preneli u ovom blogu. Zelim vam sto manje problema sa vasim ljubimcima.

KOMENTAR