KAKO PRAVILNO NAPUMPATI GUMU AUTOMOBILSKU

                             Ono sto cesto zaboravljamo, a veoma znaci u nasoj voznji automobilom jeste pravilna napumpanost guma. To sto treba da znamo jeste da je svaki proizvodjac automobila obavezan da na vidljivom mestu istakne, kroz nalepnicu, tehnicku preporuku po kojoj se pumpaju gume na tom vozilu. Uobicajeno je da ta nalepnica stoji na vozacevim vratima ili stubu kod vozacevih vrata ili na unutrasnjosti poklopca od rezervoara.

                             Bitno je napomenuti da se kod guma koje su napumpane po tehnickoj preporuci gume trose ravnomerno, da se gume koje su napumpane ispod vrednosti tehnicke preporuke brzo trose po obodima gume, i da se kod guma koje su napumpane preko vrednosti tehnicke preporuke brzo trose po gaznom delu gume.

                                        

     
                              Treba naglasiti da je veoma korisno kontrolisati pritisak u gumama bar jednom u 30 dana, u zimskom periodu je preporuka da to treba raditi svakih 15 dana, a u slucaju dubljeg snega gumu treba napumpati vise za 0.2 bara da bi se lamele na zimskim gumama lakse otvarale i propustale tako brze sneg. Kod pumpanja guma azotom postoji takodje tehnicka preporuka da se one isto tako pumpaju vise za 0.2 bara. Hteli smo da ovim blogom skrenemo paznju svima na jedan detalj koji cesto zaboravimo a veoma je vazan u nasoj voznji.

                      

KOMENTAR